Triscott House 2018-08-03T12:47:58+00:00

TRISCOTT HOUSE

Avondale Drive, Hayes

TRISCOTT HOUSE IS THE UK’S FIRST EXTRA CARE HOME BUILT TO SUSTAINABLE HOMES CODE LEVEL 5

Developed around two overarching principles, the concept helped establish a new style of residential care, operating for residents and the surrounding community, housed within a low energy building.

Triscott House was formerly a traditional style care home with warden controlled single rooms arranged off of long, dead-end corridors, providing limited shared facilities and no private external space.

Conceptually KKM Architects’ approach to the new design emphasises belonging, creating a sense of identity to a place and correspondingly, a sense of belonging for the users or inhabitants of that place, respecting resident’s privacy and independence, whilst providing a high level of support and safety.

Projecting balconies & bays fashion dynamic articulation across the white facades, whilst primary coloured glazing within the smaller windows of these elements accentuates their prominence.

A living wall gives prominence to the main entrance, a dark brick plinth picked out with blue ceramic tiles strengthens the base, and Kal Wall is employed to enhance the prominent flank elevations.

Meticulous detailing in the design of the bays across the rear elevations and the integration of focused window boxes create indoor/outdoor space, whilst ensuring that the privacy of residents and neighbours is respected. The careful positioning, varied size of windows and transparency of the glazing establishes a characteristic and bold aesthetic which also serves on a practical level to mitigate overlooking.

Private apartments with integral balconies or gardens are clustered around generously sized circulation areas with open atriums and roof lights. The facades of these internal streets integrate windows, external style doors and letterboxes, providing a link with the environment outside, reducing the risk of confusion and allowing for residents to wander in safety.

Communal facilities include a hydrotherapy room, multi-use pavilion, hairdressers, a gym and a kiosk alongside the conventional communal living, dinning and kitchen spaces. Sliding partitions integrate flexibility, allowing for a combination of individual communal rooms, whilst full height glazing opens these spaces out further into a landscaped sensory garden.

Extending use into the community, Triscott House acts as a hub for individual older people living within the surrounding area, creating a more vibrant, active and stimulating environment and offering services and support beyond the confines of the site.

ENVIRONMENTAL PERFORMANCE

Construction technology played a vital role in achieving Code Level 5. To ensure airtight, highly insulative construction, free from thermal bridging, SIPS panels were used for the building superstructure.

Building services are integral and almost every aspect of these was illustrated in detail prior to construction. Under floor heating was used throughout, in common and privates spaces, with all units provided with individual MVHR systems. Photovoltaic cells populate the full extent of the brown roofs, providing a minimum 20% of the buildings electricity use throughout the year and feeding back into the grid during off-peak periods.